Chińskie specjały

Odwiedzając Państwo Środka, przygotujmy się na wiele wrażeń. To kraj kontrastów. Z jednej strony surowy komunistyczny jeszcze ustrój, z drugiej natomiast kolebka nowoczesnej technologii. Oprócz wspaniałych zabytków  i kultury orientu czekają na nas również wspaniałe smaki chińskiej kuchni.

Słynna kaczka po pekińsku

Najsłynniejszy smakołyk, którym może poszczycić się każda z restauracji w Pekinie. Jest wyjątkowo chrupka, pokryta glazurą z syropu maltańskiego. Tradycyjnie pieczona jest w ceglanym piecu nad ogniem z drzew owocowych. Podawana jest etapami, najpierw z ciemnym, słodkim sosem, następnie w formie zupy gotowanej na kościach i pozostałych częściach kaczki.

zdjęcie ciasta na pierogi

Zupa z pierożkami won ton i makaronem

Klarowny rosół drobiowy podawany z kapustą pekińską, grzybami shitake, dymką oraz ziołami. Do zupy dodawane są również pierożki nadziewane mieloną wieprzowiną doprawioną na ostro. Ciasto na pierogi won ton jest bardzo trudne w przygotowaniu i wymaga dużej ilości czasu. Z tego powodu jest to jedno z bardziej cenionych dań kuchni chińskiej.

Dim sum

Małe azjatyckie przekąski. Między innymi są to chińskie pierożki. Mogą być gotowane na parze, pieczone lub smażone na oleju. Często przybierają różne kształty od sakiewek do uszek przypominających polskie pierogi. Nadziewane są warzywami, krewetkami, kurczakiem lub wieprzowiną. Ciasto do pierogów przygotowywane jest z mąki oraz bardzo gorącej wody. Jeśli mają być smażone, do ciasta dodawane jest również jajko.

Kuchnia chińska uchodzi za najbardziej urozmaiconą kuchnię na całym świecie. W zależności od regionu możemy znaleźć duże różnice w rodzaju dań, sposobie ich przygotowywania oraz przyprawiania. Atrybutem chińskiego kucharza jest idealny do szybkiego smażenia wok, steamer, czyli bambusowe naczynie do gotowania na parze oraz tasak do szybkiego i dokładnego krojenia warzyw. Próbując kuchni orientu, nie zapominajmy również o chińskiej etykiecie. Nakazuje ona używanie drewnianych pałeczek zamiast sztućców. Będąc w Chinach warto spróbować zamienić na nie tradycyjny widelec i nóż.

Przepis na ciasto do pierożków: https://www.mniammniam.com/Idealne_ciasto_na_pierogi-11497p.html