Cukinia w kulinariach

Poszukując inspiracji na letnie przekąski w pewnym momencie wpadniemy na różnorodne propozycje dań z cukinii. To unikalne warzywo poprzez lekkostrawność i niską kaloryczną sprawdzi się dobrze w czasie letnich upałów.

Samo zdrowie

Wybór cukinii na talerzu to wybór zdrowia. To wspaniałe warzywo, chociaż blisko spokrewnione z dyniami, ogórkami, czy też melonami odznacza się unikatowym smakiem i dużą ilość prozdrowotnych składników.

W cukinii znajdziemy między innymi witaminę A, B i C, które mają dzięki pozytywnemu wpływowi na układ nerwowy, odpornościowy, czy też regenerację komórek poprawią stan naszego organizmu.

Wykorzystanie cukinii

Z warzywa można przygotować różnorodne dania. Jednym z nich mogą być placki z cukinii – polecam przepis od MniamMniam.com – których wykonanie zajmie nam kilka minut. Jeżeli szczególnie dbamy o letnią sylwetkę placuszki możemy wykonać też bez dodawania oleju. Jedyne, czego będziemy potrzebować to:

– 2 większe cukinie

– 1 czerwoną cebulę (nada też daniu ciekawszych barw)

– 1/2 szklanki mąki (sprawdzą się różne typy, jak pszenna lub owsiana)

– sól

– pieprz

– jajko

– odrobina mleka

– przyprawy (według gustu, choć najczęściej poleca się chili)

Przygotowujemy danie

Dokładnie obmyte pod bieżącą wodę cukinie oraz cebulę należy zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Aby usunąć nadmiar wody możemy posłużyć się gazą, którą odciśniemy ciecz. Cukinie i cebulę odkładamy do miski, gdzie dodamy resztę składników.

Wbijamy jajko, dodajmy mąkę, odrobinę mleka, sól i pieprz oraz inne przyprawy według uznania. Z masy powinniśmy uzyskać około 14 kotlecików. Musimy zwrócić uwagę, aby nasze placuszki z cukinii nie były zbyt duże lub nazbyt grube.

Na blasze nakładamy papier do wypieku, na którym położymy placki. Tak przygotowane jedzenie wkładamy do wcześniej rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Całość wypiekamy około 15 min i obracamy na drugą stronę trzymając placuszki kolejne 10 min. Ważne, aby uzyskały złotą, rumianą barwę. Jeżeli nie chcemy, aby placki były zbyt suche możemy przygotować też sos.