Czy czosnek granulowany może zastąpić czosnek świeży?

Powszechne mniemanie, że rośliny świeże mają bogatszą zawartość składników odżywczych, czy witamin i minerałów, a tym samym skuteczniejsze działanie lecznicze, czy lepszy smak nie do końca jest prawdziwe. Na pewno nie dotyczy ono czosnku – czosnek granulowany doskonale zastępuje czosnek świeży. Można go stosować niezależnie od pory roku – zawsze ma taki sam, wybitny smak, nie psuje się i nie więdnie, jest pod ręką łatwy w użyciu bez potrzeby obierania, krojenia, przeciskania przez praskę.

Światowiec numer jeden
Czosnek jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią w hodowlach, a byliną w stanie dzikim. Jego ojczyzną są stepy Azji Środkowej i właśnie tam wiosną można obserwować spektakularne widoki – łany kwiatów czosnku zebranych w kule w kolorach fioletu, różu, bieli zakwitają jednocześnie, pachną intensywnie, dają nektar zbierany przez pszczoły i inne owady.

Do kuchni i apteki czosnek trafił około 5 tysięcy lat temu. Na pewno był dodawany do potraw gotowanych dla budowniczych piramid, a kapłani egipscy leczyli czosnkiem liczne schorzenia.

Dzisiaj czosnek nadal wykorzystywany jest w medycynach ludowych wielu narodów, ale ceni go również wysoko medycyna konwencjonalna. Czosnek granulowany w wygodnych pojemnikach czy torebkach można znaleźć na półkach kuchni całego świata – niemal każda kuchnia narodowa wykorzystuje czosnek jako przyprawę, ważny składnik dań mięsnych i warzywnych, rybnych oraz z owoców morza.

Czosnek świeży czy czosnek granulowany – który jest lepszy?
Jeśli chodzi o własności lecznicze nie ma żadnej różnicy. Allina przekształcana w allicynę jednakowo skutecznie działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie w czosnku granulowanym i świeżym. Podobnie inne składniki mineralne oraz witaminy, których nie niszczy suszenie przeprowadzane w odpowiednich warunkach.

Koneserzy czosnku zauważają tylko jedną różnicę: czosnek granulowany ma nieco słabszy zapach od czosnku świeżego. Czy to jest wada? To zależy – jeśli chcemy mieć danie nie tylko o smaku, ale również mocnym zapachu czosnku, to efekt szybciej uzyskamy stosując świeże ząbki. Ale czosnek granulowany ma przewagę innego rodzaju – po zjedzeniu potraw z jego zawartością nie czuje się nieprzyjemnego, odrzucającego zapachu w wydychanym powietrzu. Jako afrodyzjak wspomagający libido może być więc przyprawą dań podanych podczas kolacji dla dwojga – zdecydowanie większy komfort będą mieć uczestnicy tej biesiady, jeśli podczas gotowania zostanie użyty czosnek granulowany a nie świeży.

Stosując granulat czosnkowy należy pamiętać o przeliczniku: jeden ząbek czosnku świeżego, to pół łyżeczki czosnku granulowanego.