Czym cechuje się przyprawa cajun?

Przyprawa cajun posiada tajemniczą nazwę, która wiąże się z grupą etniczną zamieszkującą na wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej. Stworzona została przez potomków osadników we Francji, gdzie szybko zyskała popularność. Czym jest taka przyprawa i jaki ma smak? Jak działa i jakie ma właściwości?

Przyprawa Cajun

Okazuje się, że głównym składnikiem tej przyprawy jest pieprz kajeński – jest to zmielony i ususzony proszek, który powstaje z nasion i strąków różnorodnych odmian papryki chilli. Przyprawa odznacza się intensywnym aromatem i smakiem, przy czym posiada sporo właściwości odżywczych. Dostarcza organizmowi ludzkiemu sporą dawkę kapsaicydy, jaka poprawia metabolizm, pobudza wydzielanie ciepła, przyspiesza pracę serca i ma działanie przeciwbólowe. Co ciekawe, związek uruchamia szereg procesów, które mają za zadanie prowadzić do spalania tłuszczów. Odczuwamy mniejszy głód, a badania wskazały, że nawet małe ilości pieprzu kajeńskiego mogą skutecznie powściągać apetyt. 

Skład przyprawy

Przyprawa cajun wpływa na wydzielanie endorfin, jakie odpowiadają za dobry nastrój. To bardzo cenne źródło witaminy C, która odpowiada za odporność organizmu i zmniejsza ryzyko zachorowania na poważne schorzenia. W składzie przyprawy znajdziemy między innymi:

  • czosnek,
  • cebulę,
  • seler,
  • paprykę słodką,
  • oregano,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz czarny. 

Połączenie tych składników sprawia, że mieszanka ma nieco pikantny i wyrazisty smak, jak i wpływa bardzo dobrze na nasze zdrowie. Poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza spalanie tłuszczów, dzięki czemu z powodzeniem jest stosowana w kuchni przez wiele osób.

Back to Top