Czym jest silargan?

Rewolucje w kuchni są czymś, do czego wszyscy się zdążyli już przyzwyczaić. Wraz z nimi jednak pojawiają się coraz to nowsze materiały i takie udoskonalenia, które pozwalają na uzyskiwanie smaczniejszych, pełniejszych w swoim aromacie potraw.

Jedną z ciekawostek na rynku artykułów kulinarnych jest obecnie silargan, stanowiący specjalną powłokę opatentowaną dla jednego rodzaju garnków. Czym wyróżnia się ta powierzchnia, dlaczego jest chętnie wybierana i jakie ma właściwości?

Cechy i wykonanie

Garnki z silarganu

Silargan to specjalna powierzchnia stworzona na dobrą sprawę z ceramiki. Posiada kilka istotnych cech, które decydują o jej popularności – są to przede wszystkim odporność na wszelkie uszkodzenia oraz możliwość wydobycia prawdziwego smaku potraw. Jest to spowodowane charakterystyką ceramiki, która nie posiada w swoje żadnych metali ciężkich, a także, jak to bywa w przypadku metalowych garnków, nie nadaje potrawom charakterystycznego posmaku.

Dlaczego jest wybierany?

Bardzo często garnki z silarganu wybierają osoby, którym zależy na zdrowym procesie przygotowania zup i wszelkich innych potraw, w połączeniu jednocześnie z nowoczesną formą garnków, które można bez problemu myć wygodnie w zmywarce. Trzeba tutaj jednak mieć na uwadze, że garnki z tego materiału, choć wytrzymałe, są jednocześnie dość ciężkie, dlatego wymagają odpowiedniego przechowywania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *