Czym jest zupa gulaszowa?

Zupa gulaszowa to jedno najbardziej znanych dań charakteryzujących kuchnię węgierską. Podstawę zupy stanowi mięso, cebula oraz papryka (słodka, ostra i wędzona). Oczywiście jest to danie które do tej pory doczekało się wielu różnych modyfikacji, jednak niemal w przypadku każdego przepisu postawa jest taka sama. 

Tradycyjna forma zupy

Tradycyjnie węgierską zupę gulaszową powinno się przyrządzać na świeżym powietrzu, w specjalnym kociołku zawieszonym tuż nad ogniskiem (jest to sposób pasterzy na to danie, który jednak został chętnie przejęty przez innych, zachwyconych smakiem przygotowywanej w ten sposób zupy). Ta wersja węgierskiej zupy gulaszowej nazywana jest również gulaszem bograczowym.

Idealna na chłodne dni

Zupa gulaszowa ma właściwości rozgrzewające, dlatego też będzie idealna na chłodne i nieprzyjemne dni. Ta potrawa przyrządzona zgodnie z podstawowymi przepisami powinna być bardzo gęsta i aromatyczna. Wbrew pozorom jest to niezwykle sycące danie, które doskonale zaspokoi nawet największy głód. Bogracz pod pewnym względem przypomina polski bigos – jest to także danie, które zdecydowanie najlepiej smakuje dzień czy dwa po przygotowaniu i kilkukrotnym odgrzaniu. 

Proste i smaczne

Węgierska zupa jest dość prostym daniem w wykonaniu, mimo że bazuje na wielu składnikach. Sekret udanej zupy gulaszowej tkwi przede wszystkim w przyprawach, a dokładniej rzecz ujmując papryce. W zupie powinna się znaleźć zarówno słodka jak i ostra papryka. Nie powinno w niej zabraknąć również papryki wędzonej, która na głównej mierze odpowiedzialna jest za aromat zupy.