Jak parzyć niebieską herbatę?

Zakupienie niebieskiej herbaty to dopiero połowa drogi do sukcesu. Bardzo ważne jest również to, aby prawidłowo ją zaparzyć, dzięki czemu będzie można w 100% wykorzystać jej olbrzymi potencjał. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które chcą przygotować niebieską herbatę, ale niestety nie mają zielonego pojęcia jak za to się zabrać.

Parzenie niebieskiej herbaty od a do z

Według tradycji wschodniej niebieską herbatę należy zaparzyć w 85–90º C. Jeżeli chodzi o same proporcje, to na około 130-200 ml wody należy zużyci 5-8 g suszu. Czas parzenia nie powinien z kolei przekroczyć 60 sekund. Aby uzyskać mocniejszy napar nie można wydłużać czasu parzenia. Jedynym rozwiązaniem jest oczywiście dodanie większej ilości suszu. Pamiętać należy także i o tym, że niebieska herbata może być parzona nawet kilkunastokrotnie.

Gdzie można kupić oryginalną herbatę niebieską?

Niebieska herbata cieszyła się w Polsce olbrzymim zainteresowaniem jeszcze kilka lat temu. W dzisiejszych czasach niestety zdecydowanie trudniej jest ją znaleźć. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście skorzystanie z pomocy sprawdzonych sklepów internetowych. Wiele gatunków niebieskiej herbaty można znaleźć także w zwykłych supermarketach, które oferują bardzo atrakcyjne ceny. W Polsce dużym zainteresowaniem cieszą się również sklepy z ekologiczną żywnością. To właśnie tutaj można kupić wysokiej klasy herbatę niebieską. Nie można zapominać także o specjalistycznych sklepach z herbatami i ziołami.