Jak prawidłowo korzystać ze sprzętów do gotowania na parze?

Ten banalnie prosty sposób na zdrowe przyrządzanie żywności na ogół nie sprawia użytkownikom żadnych większych problemów. Jednak przy gotowaniu na parze warto pamiętać o kilku prostych zasadach, które pozwolą wydobyć maksimum smaku przyrządzanych potraw, oraz dostosować sposób ich przygotowywania do stosowanego urządzenia.

Niezakłócony obieg pary

Najważniejszym czynnikiem, który wpłynie na szybkie i równomierne przygotowanie jedzenia w takim garnku do gotowania na parze – https://ostry-sklep.pl/garnki-do-gotowania-na-parze, jest dokładne zamknięcie go za pomocą dopasowanej pokrywki. Jeżeli korzystamy z urządzenia fabrycznie przystosowanego do gotowania żywności w ten sposób, możemy być o to spokojni – producent z pewnością zadbał, by pokrywka szczelnie przylegała do brzegów naczynia. Natomiast w przypadku użycia osobnego parownika, który wkładamy do zwykłego garnka, sami musimy zwrócić na to uwagę, gdyż w przeciwnym wypadku para będzie wydostawać się poza naczynie, a proces gotowania stanie się nieefektywny.

parowy garnek

Dobranie optymalnego poziomu wody

Musimy także zadbać o dodanie odpowiedniej ilości wody do dolnego naczynia. Garnek do gotowania na parze, przystosowany do użytkowania go na kuchence, również może się przypalić, co wydłuży czas jego czyszczenia. Stanie się tak, jeśli poziom wody na spodzie garnka będzie za niski w stosunku do czasu gotowania.

Zbyt wielka ilość wody również nie posłuży przygotowywanym potrawom – jeśli zanurzą się w niej, co jest możliwe w przypadku półokrągłych koszyków do parowania, nie będzie to już gotowanie na parze. Oczywiście, warzywa czy mięso przyrządzone w wodzie będą nadal smaczne, jednak do wody przedostanie się część z cennych składników, które chcieliśmy zachować.