Jaki sos wybrać do lasagne?

Osoby, które chcą przygotować wyśmienitą lasagne w pierwszej kolejności powinny skupić się na sosie, które w tym konkretnym przypadku jest kluczem do sukcesu. Do tradycyjnego lasagne warto dodać nie tylko sos mięsny, ale również sos beszamelowy. Oba sosy należy dodawać do wszystkich plastrów lasagne. Tylko ostatnia warstwa powinna być polana samym beszamelem. Ciekawy efekt można osiągnąć dodając do sosu niewielką ilość sera.

Odpowiednia gęstość

Jak powszechnie wiadomo gęstość sosu beszamelowego można swobodnie modyfikować, dzięki czemu każdy dopasuje go do swoich indywidualnych potrzeb i preferencji. Do zapiekanek i lasagni najlepiej sprawdzi się oczywiście dość gęsty sos, dlatego też warto dodać większą ilość mąki. Osoby, które chcą nieco urozmaicić smak, mogą dodać również musztardę albo przecier pomidorowy. Do lasagne idealnie pasuje również chrzan i różnego rodzaju zioła. Aby lasagne prezentowała się bardzo okazale warto dodać również sos z cytryny. 

Idealna zasmażka

Oryginalny sos beszamelowy to tak naprawdę nic innego jak specjalna zasmażka wykonana z mleka, masła i mąki. Jest to w chwili obecnej jeden z najbardziej uniwersalnych sosów, który wykorzystywany jest w wielu daniach na całym świecie. Największym atutem są nie tylko niesamowite walory smakowe, ale również to, że sos można przygotować w niecałe 15 minut. Pamiętać należy jedynie o tym, że sos należy skonsumować zaraz po przygotowaniu. Jeżeli tego się nie zrobi, to niestety pojawi się nieprzyjemny kożuch na górze.

Zdjęcie w tekście – sos beszamelowy z przepisu Mniam Mniam