Jaki wałek do ciasta warto wybrać

Dobierając zestaw akcesoriów kuchennych, warto poświęcić uwagę odnalezieniu odpowiedniego wałka do ciasta. Dopasowanie tego elementu może znacznie uprzyjemnić pracę w kuchni. To ważna wskazówka zarówno dla osób zajmujących się gotowaniem i pieczeniem na co dzień, jak i podejmujących się tych zadań od święta. Jakie wałki do ciasta można odnaleźć w sklepach i który będzie najlepszym wyborem?

Rodzaje wałków do ciasta

Pośród bogatej oferty produktów odnaleźć można:

  • klasyczne modele drewniane
  • egzemplarze z silikonu i tworzyw sztucznych
  • profesjonalne akcesoria stalowe.

Który wałek do ciasta okaże się najbardziej odpowiedni?

Drewniane modele posiadają wiele zalet. Przede wszystkim są jedną z najbardziej ekologicznych opcji. Tworzone z naturalnego surowca nie przyczyniają się do zaśmiecania środowiska. Drewno posiada również właściwości antybakteryjne, dlatego jego użytkowanie jest w pełni bezpieczne. Aby ciasto nie przywierało, powierzchnię akcesorium wystarczy posypać mąką. Niektórym osobom przeszkadza jednak brak możliwości mycia tych modeli w zmywarce.

Alternatywne rozwiązania

Dość dużą popularnością cieszą się modele silikonowe. Taki wałeczek do ciasta charakteryzuje wyjątkowa lekkość. Dzięki temu praca z nim nie wymaga użycia siły. Takie modele są pokryte specjalną powłoką chroniącą przed przywieraniem ciasta. Zarówno wałki z silikonu, jak i innych tworzyw sztucznych łatwo utrzymać w czystości. Występują również w szerokiej gamie kolorów. Wałki stalowe pojawiają się najczęściej w profesjonalnych kuchniach. Są wyjątkowo sterylne i gwarantują brak ciągnięcia się wałkowanej masy.

Bogata oferta umożliwi każdemu dopasowanie odpowiedniego akcesorium do swojego zapotrzebowania. Poszczególne modele posiadają inne zalety i cechy charakterystyczne. Przemyślany dobór wałka z pewnością uprzyjemni gotowanie.

Źródło: Technica

Back to Top