Dobierając zestaw akcesoriów kuchennych, warto poświęcić uwagę odnalezieniu odpowiedniego wałka do ciasta. Dopasowanie tego elementu może znacznie uprzyjemnić pracę w kuchni. To ważna wskazówka zarówno dla osób zajmujących się gotowaniem i pieczeniem na co dzień, jak i podejmujących się tych zadań od święta. Jakie wałki do ciasta można odnaleźć w sklepach i który będzie najlepszym wyborem?
Rodzaje wałków do ciasta
Pośród bogatej oferty produktów odnaleźć można:
- klasyczne modele drewniane
- egzemplarze z silikonu i tworzyw sztucznych
- profesjonalne akcesoria stalowe.
Który wałek do ciasta okaże się najbardziej odpowiedni?
Drewniane modele posiadają wiele zalet. Przede wszystkim są jedną z najbardziej ekologicznych opcji. Tworzone z naturalnego surowca nie przyczyniają się do zaśmiecania środowiska. Drewno posiada również właściwości antybakteryjne, dlatego jego użytkowanie jest w pełni bezpieczne. Aby ciasto nie przywierało, powierzchnię akcesorium wystarczy posypać mąką. Niektórym osobom przeszkadza jednak brak możliwości mycia tych modeli w zmywarce.
Alternatywne rozwiązania
Dość dużą popularnością cieszą się modele silikonowe. Taki wałeczek do ciasta charakteryzuje wyjątkowa lekkość. Dzięki temu praca z nim nie wymaga użycia siły. Takie modele są pokryte specjalną powłoką chroniącą przed przywieraniem ciasta. Zarówno wałki z silikonu, jak i innych tworzyw sztucznych łatwo utrzymać w czystości. Występują również w szerokiej gamie kolorów. Wałki stalowe pojawiają się najczęściej w profesjonalnych kuchniach. Są wyjątkowo sterylne i gwarantują brak ciągnięcia się wałkowanej masy.
Bogata oferta umożliwi każdemu dopasowanie odpowiedniego akcesorium do swojego zapotrzebowania. Poszczególne modele posiadają inne zalety i cechy charakterystyczne. Przemyślany dobór wałka z pewnością uprzyjemni gotowanie.
Źródło: Technica