Kasza bulgur – dlaczego warto ją spożywać?

Kasza bulgur jest szczególnie ceniona przez osoby borykające się z nadciśnieniem, czy też chorobami serca. Faktem jest, że posiada ona wiele drogocennych właściwości. Jej systematyczne spożywanie sprzyja prawidłowej pracy narządów wewnętrznych. Trzeba wiedzieć, że omawiana odmiana znana jest już od kilku tysięcy lat. Zyskała popularność na Bliskim Wschodzie, gdzie do tej pory ciężko wyobrazić sobie bez niej codziennej diety.

Nieprzeciętne działanie

Zaletą kaszy bulgur jest wartościowy skład – można tutaj znaleźć witaminy oraz związki odżywcze, które regulują wiele procesów wewnętrznych zachodzących w organizmie. Wykazuje ona zdolność do obniżania ciśnienia krwi, czy też złego cholesterolu. Przeciwdziała pojawieniu się wielu groźnych chorób, takich jak np. miażdżyca, zawał, udar.

Prezentowana odmiana pozytywnie wpływa również na układ nerwowy, co jest ważne w okresach stresowych oraz lękowych. Witamina B6 zawarta w składzie przyspiesza zapamiętywanie nowych informacji.

Niska kaloryczność

Wiele osób chwali sobie niską kaloryczność kaszy bulgur. Wynosi ona około 83 kcal/100 g. Jest to więc doskonała opcja dla osób odchudzających się. Dodatkowo omawiana odmiana zawiera błonnik, który wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. To właśnie on odpowiada za sprawne trawienie.

Należy podkreślić, ze osoby z nieżytem żołądka lub wątroby powinny zachować umiar w spożywaniu kasz gruboziarnistych. Ich nadmiar może doprowadzić do pojawienia się nieprzyjemnych objawów.