Korzystanie z patelni żeliwnej

Patelnie żeliwne doskonale nadają się do smażenia i grillowania potraw i mogą posłużyć na długie lata. Wyróżniają je przede wszystkim: bardzo dobra dystrybucja ciepła oraz niebywała trwałość. Ponadto nierzadko są one również solidnie wykonane, co zwiększa ich odporność na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.

Smażenie na patelni żeliwnej

Patelnia żeliwna emaliowana jest bardzo ciężka, co także przyczynia się do wysokiego stopnia stabilności naczynia. Wysokiej jakości patelnia znacząco skraca czas smażenia potrawy, dzięki czemu można oszczędzić na energii elektrycznej. Podczas przygotowywania posiłku, warto pamiętać, że smażenie powinno być rozpoczęte na wolnym ogniu. Po kilku minutach można natomiast przejść do gotowania przy wykorzystaniu średniego ognia.

Przygotowywanie zdrowych posiłków 

Dzięki smażeniu na średnim ogniu jedzenie nie będzie przywierać do powłoki patelni. Jest to z pewnością dobra wiadomość dla wszystkich, którzy są miłośnikami sporządzania potraw z obniżoną zawartością tłuszczu. Patelnie żeliwne nadają się do używania na wszystkich rodzajach kuchenek: od gazowych, przez elektryczne, aż do płyt indukcyjnych. Modele, które nie są wyposażone w drewniane uchwyty, mogą być także wykorzystywane do pieczenia w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *