Kurkuma – wykorzystanie

Mało kto wie, że popularną między innymi w gastronomii kurkumę możemy nazwać także ostryżem, szafranicą albo żółciniem. Roślina ta to rodzaj byliny, który pochodzi z rodziny imbirowatych. Posiada ona wiele zastosowań.

Gastronomia

Zapewne każdy z nas ma w swojej kuchni mieloną kurkumę. Jest to powszechnie znana i używana przyprawa. Jest też składnikiem innych przypraw takich jak na przykład curry. Kurkuma mielona oprócz niezwykłych właściwości i wydobycia smaku z dania ma też złocisty kolor i między innymi dlatego dodajemy ją do potraw. Każdy z nas chce jeść nie tylko smaczne potrawy, ale i te ładnie wyglądające i pachnące. Ostryż zazwyczaj znajdziemy w sklepach w papierowych torebkach podobnie zresztą jak inne przyprawy. W restauracjach kurkuma przechowywana jest w większych plastikowych pojemnikach.

Medycyna

Kurkumę często spożywają osoby mające stany zapalne wątroby lub pęcherzyka żółciowego. Jeżeli ktoś ma problem z zaparciami i wzdęciami to także powinien sięgnąć po ostryż. Działanie lecznicze tej rośliny jest potwierdzone. Zatem jest to alternatywa dla osób stroniących od tabletek i leków.

Dekoracja

Dłuższe kwiaty kurkumy można ściąć i włożyć do wazonu. Niektóre gatunki tej rośliny są uprawiane pod kątem florystyki.

Ciekawostka

Istnieje ponad 100 różnych gatunków ostryżu. Niektóre z nich występują tylko w określonych częściach świata na przykład tylko i wyłącznie w tropikalnej Azji.