Leczo – pychota na letnie dni

Węgierskie leczo to chyba najłatwiejsze w przygotowaniu sezonowe jedzenie na świecie. Wywodząca się z Węgier jednogarnkowa potrawa  pieści zmysły smakoszy na całym świecie.

Potrzebne składniki

Najbardziej istotna kwestia to perfekcyjnie świeże warzywa. Wartym uwagi pomysłem jest wyprawa na lokalny rynek w ich poszukiwaniu. Najlepsze warzywa pochodzą z ekologicznych upraw, a brak szkodliwych nawozów gwarantuje ich niepowtarzalny charakter.

Co musi znaleźć się w tej potrawie? Pierwotna węgierska receptura mówi, że podstawą leczo są pomidory, papryka i cebula. Czasem znaleźć w nim można podsmażoną słoninkę. Mówi się jednak, że w leczo znaleźć się może każdy dowolny składnik. I tak każdy kucharz może do lecza dodać pieczarki, grzyby, kukurydzę oraz inne wybrane produkty, takie jak aromatyczne przyprawy. W wersji krajowej rodacy nie wyobrażają sobie lecza bez dodatku cukinii, która wzbogaca danie o niesamowity zapach.

Jak przygotować leczo?

Przygotowanie tak prostej potrawy nie wymaga żadnych konkretnych umiejętności. Pierwszym i jedynym krokiem jest pokrojenie składników na spore fragmenty. Następnie trzeba włożyć je do głębokiej patelni i zalać niewielką ilością wody. Po pewnym czasie duszenia z garnka zacznie unosić się niesamowity i apetyczny aromat.

To dobry moment na dołożenie odrobiny przecieru pomidorowego. Ten składnik pogłębi letni charakter potrawy.  

Warto koniecznie pamiętać o dodaniu pod koniec gotowania  wyjątkowych ziół, bez których cała potrawa może nie być dostatecznie wyraźna w smaku.

W czym tkwi popularność leczo?

Leczo z przepisów jak ten na mniammniam.com jest potrawą niesamowicie prostą w przygotowaniu, z tego powodu z jej ugotowaniem poradzi sobie nawet największy laik.

Dzięki temu, że jest to danie jednogarnkowe, można pominąć\ominąć męczący proces zmywania zanieczyszczonych garnków.

Gorące miesiące to idealny czas do tego, by posiąść sztukę przygotowywania tej jedynej w swoim rodzaju potrawy, jaką okazuje się być węgierskie leczo niezależnie od listy składników wchodzących w jego skład.