Na co zwrócić uwagę robiąc zakupy?

Każdy z nas chce dostawać produkty najlepszej jakości. Wydaje nam się, że to, co większe, ładniejsze czy bardziej kolorowe jest też zdrowsze. Niestety jest to totalna bzdura. Słodkie gazowane napoje, soczyste, czerwone mięso czy pyszne ciasto to zasługa sztucznych barwników. To dzięki nim zachowują one swój atrakcyjny wygląd i smak. Na pierwszy rzut oka, te produkty nie mają żadnych wad.

Gdzie można je znaleźć?

komplet barwników spożywczychWbrew pozorom wcale o to nie trudno, bo otaczają nas ze wszystkich stron. Są obecne w wielu produktach, których używa się na co dzień. Najwięcej jednak barwników spożywczych znajduje się w żelkach, galaretkach, kremach do ciast, napojach gazowanych czy lodach. Dzieje się tak dlatego, że te produkty są wielokrotnie przetwarzane, więc by nie straciły swojego koloru, smaku czy atrakcyjnego wyglądu muszą być ponownie podrasowane. To daje pewność, że znów się sprzedadzą. Oczywiście to nie jedyne produkty, które zawierają barwniki spożywcze, lecz te powyżej to najbardziej wyraziste przykłady ich zastosowania.

Jakie są rodzaje barwników spożywczych?

Zasadniczo dzieli się je na syntetyczne i naturalne. Te pierwsze są o wiele trwalsze, tańsze i znacznie łatwiej ulegają obróbkom chemicznym czy biologicznym. Są też niestety, bardziej szkodliwe dla zdrowia, stąd też powoli rezygnuje się z ich stosowania- na rzecz tych drugich. Naturalne barwniki spożywcze uzyskuje się przede wszystkim z roślin- z ich korzeni, liści, kwiatów czy owoców. Jednak można je też wydobyć z ekstraktów zwierzęcych lub z grzybów czy pleśni. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że mają pewne właściwości lecznicze, a ich używanie jest całkowicie bezpieczne dla organizmu.

Jak widać, w jedzeniu aż roi się od sztucznych barwników. Jedyną metodą, by nie ustrzec się przed nimi- jest umiar w ich stosowaniu.