Najlepsze foremki do pieczenia chleba

Zapach świeżo upieczonego chleba roznoszący się po całym domu to wspomnienie z dzieciństwa kojarzące się z wakacjami spędzanymi u babci na wsi. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu pieczenie chleba w specjalnych piecach było czynnością naturalną i normalną. Później na długie lata uległo zapomnieniu, po to by obecnie tradycja ta znów odżyła. Co prawda w bloku nikt nie zamontuje pieca chlebowego, jednak dzięki sprytnym rozwiązaniom jakim jest forma do chleba, świeży bochenek można upiec w piekarniku.

Foremki do pieczenia chleba – silikonowe, metalowe czy ceramiczne?

Jakie foremki należy stosować do pieczenia, aby bochenek był chrupiący, a ciasto nie przywierało do brzegów? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Rodzaj tworzywa z jakiego wykonane są foremki do chleba  zależy w dużej mierze od preferencji gospodyni domowej.

metalowa forma do chleba owalnegoPanie przyzwyczajone do tradycyjnych rozwiązań z pewnością będą sięgać po stare, sprawdzone blaszane formy, które przed nałożeniem do nich ciasta należy posmarować grubą warstwą tłuszczu, w przeciwnym razie upieczonego bochenka nie uda się wyciągnąć z formy w całości. Swoistym kompromisem pomiędzy blaszanymi formami do chleba a foremkami silikonowymi są formy ceramiczne. Są one jednak dość ciężkie i masywne, a ich wadą jest to, że mogą się potłuc.

Foremki silikonowe – ładny design plus praktyczność

Nowoczesne gospodynie, dla których równie ważny co praktyczność stosowanych przyrządów jest ich wygląd, z pewnością postawią na silikonowe formy do chleba. Są one kolorowe, wzorzyste, przyciągają oko i mogą mieć również zastosowanie jako ozdoba na kuchennej półce.

Warto podkreślić jedną rzecz – przy odrobinie wprawy pyszny domowy chleb można upiec zarówno w foremkach silikonowych, blaszanych jak i ceramicznych!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *