O obróbce cieplnej jedzenia

Obróbka cieplna to proces, który polega na tym, że poddajemy półprodukty działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu powstają z niej gotowe produkty. W tym przypadku nadające się konsumpcji. Dzięki takiemu działaniu półprodukty zmieniają swoją strukturę, właściwości, cechy (jak zapach, smak i kolor), a także konsystencję. Przykładem może być tutaj obróbka termiczna zwyczajnego ciasta. Na początku mamy płynną masę, która w niczym nie przypomina tego, co otrzymamy na koniec. Są to tylko zmieszane razem produkty, jak mąka, jajka czy mleko. Potem zostaje to przelane do odpowiedniej formy, upieczone w wysokiej temperaturze, a na koniec otrzymujemy piękny wypiek, który nadaje się już do jedzenia. Jak widać piekarnik może być pierwszym z urządzeń do obróbki cieplnej, jakie warto wymienić i jakie człowiek znajduje w swoim otoczeniu.

Obróbka cieplna spełnia naprawdę wiele celów

W tym np. zmniejsza (dzieje się to na skutek odparowywania wody z warzyw czy mięsa podczas smażenia czy pieczenia) lub zwiększenia (w przypadku półproduktów zbożowych i roślin strączkowych, jak fasola czy ryż) objętości pożywienia. Istotne jest to, że obróbka termiczna unieszkodliwia wszelkie drobnoustroje, które są szkodliwe dla zdrowia. Wystarczy wysoka lub niska temperatura, by się ich skutecznie pozbyć i móc zjeść posiłek bez obawy o swoje własne zdrowie. Ponadto przyczynia się do tego, że jedzenie wydziela nowe substancje aromatyczne i smakowe, co jest bardzo pożądane podczas przygotowywania posiłku.

Jeśli natomiast chodzi jeszcze o samo urządzenia do obróbki cieplnej, to warto wymienić tutaj tak proste rzeczy, jak garnek, patelnia, tostery, opiekacz czy gofrownica i wiele innych. Sporo z nich każdy człowiek znajdzie w swoim domu. Dzięki nim możliwe jest wykonanie obróbki cieplnej różnorakiego jedzenia – https://sklep.technica.pl/obrobka-termiczna.

Back to Top