Piec do pizzy na gaz – zalety i wady rozwiązania

Najważniejszą częścią każdej pizzerii bezdyskusyjnie jest piec. To właśnie od niego zależy jakiej jakości będzie wypiekane ciasto, w jakich warunkach przyjdzie pracować każdemu pizzermanowi, a czasami nawet jak będzie prezentował się lokal. Można powiedzieć, że piec do pizzy jest sercem pizzerii, dlatego też wybór odpowiedniego modelu jest szczególnie ważną decyzją. W Polsce najczęściej używa się pieców gazowych, jakie są zalety i wady takiego rozwiązania? Czy jest ono tak dobre, jak mogłoby się wydawać?

Zalety pieców do pizzy zasilanych gazem

Piece gazowe są zdecydowanie najekonomiczniejszym rozwiązaniem dla każdej pizzerii. Choć sam sprzęt jest bardzo drogi, to jego eksploatacja jest znacznie tańsza, niż w przypadku pieców zasilanych prądem lub drewnem. Na dodatek utrzymanie czystości pieca gazowego jest bardzo proste, ponieważ nie zostawia on żadnych popiołów lub innych śladów. Warto wspomnieć, że taki piec rozgrzewa się błyskawicznie, dlatego pieczenie placków można zacząć praktycznie od razu po rozpoczęciu pracy. Co więcej, obsługa pieca opalanego gazem jest banalnie prosta. Każdy pizzerman poradzi sobie z upieczeniem ciasta w piecu gazowym, a możliwość precyzyjnej regulacji temperatury pieca pozwoli na bezproblemowe stosowanie różnych przepisów. Zatem montaż pieca na gaz w pizzerii to sposób na szybką, tanią i łatwą produkcję pysznych spodów do pizzy. Idealnie nada się on do większych lokalów.

Piec do pizzy na gaz i jego wady

Oczywiście, zasilanie gazowe ma też swoje wady. Przede wszystkim przedsiębiorców odrzuca cena pieca do pizzy opalanego gazem. Są one nieporównywalnie droższe od pieców elektrycznych i wykorzystujących drewno. Inwestycja ta szybko się zwraca, ze względu na bardzo niskie koszty eksploatacji, jednak nie każdego stać na taki zakup jeszcze przed otwarciem swojej pizzerii. Gazowe piece do pizzy wymagają również regularnych przeglądów technicznych, żeby zapewnić wszystkim pracownikom wygodę i bezpieczeństwo pracy. Nie jest to trudna lub droga rutyna, ale wymaga ona poświęcania czasu pracowników na konserwację pieca. Nie można też zapomnieć o tym, że smak ciasta pizzowego upieczonego w piecu gazowym, choć zadowala większość klientów, nie dorównuje pizzy zrobionej z użyciem klasycznego pieca na drewno. Wielu koneserów twierdzi, że to właśnie taka pizza jest najlepsza i nie chce nawet próbować ciasta z pieców gazowych i elektrycznych. Dlatego, choć doskonale nadadzą się do przeciętnych lokali, piece gazowe nie spełnią wymagań klientów ekskluzywnych, drogich pizzerii.

Back to Top