Przepis na pizze

Sprawdzony przepis na pizze, do którego mamy zaufanie, możemy odtwarzać latami. Niestety, by taki naleźć, często potrzebujemy wielu prób, bo w końcu nie ma przepisów idealnych, a przecież dobre ciasto na pizzę to podstawa tej popularnej potrawy. Idealnie, kiedy przepis jest taki, że pizza smakuje jak ta z włoskiej restauracji!

Sekret sprawdzonego przepisu

Sekretem tej idealnej pizzy jest oczywiście samo ciasto. By móc zachwycać się pizzą, ciasto nie może być ani gumowate, ani za suche. Złej jakości ciasto, okraszone nawet najlepszymi dodatkami na długo zapadnie nam w pamięć, a pizza nie sprawi żadnej przyjemności (przynajmniej tym największym smakoszom tego dania). W przypadku pizzy, wbrew wszelkim pozorom, to najprostszy przepis na ciasto na pizze jest najlepszy, bo w końcu taką pizzę właśnie robi się we Włoszech. Jeżeli zależy nam na tym, aby nasza pizza była bardziej aromatyczna, bez problemu do ciasta możemy dodać ulubione zioła, np. suszone zioła prowansalskie lub samo oregano zmieszane z bazylią.

Sprawdzony przepis

Składniki na ciasto:

– 15 g świeżych drożdży

– 180 ml bardzo ciepłej wody

– pół łyżeczki cukru

– 300 g mąki pszennej

– 1 łyżeczka soli

– 3 łyżki oliwy

Składniki na sos do pizzy:

– 500 ml przecieru pomidorowego

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżeczki ziół prowansalskich

– 0,5 łyżeczki soli

– 0,5 łyżeczki cukru

– pieprz.


Przygotowanie cista na pizze:

Drożdże należy rozpuścić w połowie wody z cukrem i łyżką mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie należy połączyć rozczyn z mąką, solą i resztą składników, wyrabiać przez 15 minut. Cisto, przykryć folią i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Sos: do przecieru pomidorowego należy dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z resztą składników. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Odstawić do przestygnięcia.

Ciasto należy przełożyć na blachę wcześniej wysmarowaną oliwą, posmarować sosem i posypać startym serem. Piecz w 225 stopniach Celsjusza przez ok. 15-20 minut.

Back to Top