Przepis na szybką szarlotkę – szarlotka sypana

Szarlotkę, często nazywaną jabłecznikiem można przygotować na bardzo wiele różnych sposobów. Każda z nich jest inna, ale każda jest równie smaczna. Poniżej został opisany przepis na szarlotkę sypaną, do której przygotowania nie trzeba posiadać ogromnych umiejętności cukierniczych. Wystarczy posiadać niezbędne składniki i trochę dobrej woli oraz chwilę czasu aby móc rozkoszować się pysznym, domowym ciastem. Jest to przepis na szarlotkę: https://www.mniammniam.com/szarlotka-na-kruchym-ciescie-przepis-tradycyjny, którą wykonać z powodzeniem może naprawdę każdy.

Składniki:

   – 1 szklanka mąki pszennej typ 650,

   – 1 szklanka cukru białego,

   – 1 szklanka kaszy manny,

   – 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia,

   – ok. 1,5 kg kwaśnych jabłek,

   – 1-2 łyżeczki cynamonu,

   – 200 g zimnego masła,

   – cukier puder do posypania ciasta.

Wykonanie:

Najpierw należy starannie przygotować jabłka. Należy je dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można posłużyć się jabłkami wcześniej zrobionymi i zawekowanymi w domu lub kupić gotową masę, co znacznie skróci czas wykonywania szarlotki.

Wszystkie składniki suche czyli mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia – należy wsypać do miski i starannie wymieszać, a następnie podzielić na trzy równe części.

Dno tortownicy o średnicy 24-26cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem oraz posypać odrobiną bułki tartej lub kaszy manny.

Na spód tortownicy należy wysypać jedną część suchych, dokładnie wymieszanych składników, na nich wyłożyć połowę jabłek i posypać je cynamonem. Warstwy powinny być rozłożone równomiernie. Na warstwie z jabłkami należy umieścić kolejną część sypkich składników, a nich równo rozłożyć pozostałe jabłka. Na wierzchu należy umieścić pozostałe suche składniki.

Masło lub margarynę wyjętą prosto z lodówki należy zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach i rozłożyć równo na wierzchu ciasta.

Szarlotkę należy piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut – do 1 godziny czasu. Tortownicę w której znajduje się szarlotka, warto na czas pieczenia w piekarniku, warto wstawić do większej blaszki lub płytkiej brytfanki, ponieważ w trakcie pieczenia może wyciekać sok z jabłek i masło.

Wystudzone ciasto warto delikatnie poprószyć cukrem pudrem.