Przygotowanie nakrycia stołowego na specjalne okazje

W wypadku świąt lub uroczystości rodzinnych warto podkreślić ich znaczenie za pomocą odpowiednio dobranych naczyń. Zastawa obiadowa będzie składała się z wszystkich potrzebnych talerzy i podstawek. Zdobienia na powierzchni naczyń powinny być delikatne, aby nie dominowały na stole. Dobrze, jeżeli kolor zdobień pojawia się również na innych przedmiotach, użytych do zastawienia stołu.

Akcesoria dodatkowe

Zastawa stołowa musi być uzupełniona o sztućce oraz inne akcesoria ułatwiające spożywanie posiłków. Mogą być to świeczniku lub podstawki na naczynia, które będą ustawiane na stole. Aby cała dekoracja miała spójny wygląd, można poszukać takich dodatków u producenta zastawy. Często firmy mają w ofercie przedmioty uzupełniające serwisy obiadowe. W tym wypadku mamy pewność, że kolor będzie się zgadzał z kupionymi już talerzami. Ważny jest również kształt i rodzaj wykończenia powierzchni.

Dekoracyjne materiały tekstylne

Stół należy nakryć obrusem, aby podkreślić wygląd naczyń. Dodatkowo każde miejsce przy stole powinno być wyposażone w serwetkę. W tym wypadku również ważna jest kolorystyka. Wszystkie materiały najlepiej dobierać w jednym kolorze lub zgodnie z zasadą kolorów pasujących do siebie. Dodatkowe serwetki można wstawić w serwetniki ustawione a stole. Będą one stanowiły dekorację na stole, więc muszą być równo ułożone tak, aby były łatwo dostępne dla gości. Serwetki kładzione przed gośćmi układane są na talerzach.

Back to Top