Sposoby na parówki z bułką, czyli hot dogi

Fenomen parówek i hot dogów pewnie niejednego zadziwia. Właściwie od dziesiątek lat ich popularność nie maleje, a możliwość zjedzenia tego specjału na stacjach benzynowych generuje, szczególnie w okresie wakacyjnym, kolejki na kilka metrów. Tylko właściwie czym tu się zachwycać – bułką z parówką?

Czy domowy hot dog jest lepszy i zdrowszy?

Ta popularna przekąska to jednak nic innego jak fast food, czyli jedzenie nie cieszące się uznaniem wśród znawców zdrowego odżywiania. Zawiera niezdrowe węglowodany i tłuszcze, a jeśli dołożymy do niego jeszcze sosy z butelek, to czynimy go jeszcze mniej zdrową przekąską. To szybkie danie można jednak z powodzeniem przygotować również w domu. Przyda się do tego praktyczna maszyna do hot dogów (https://www.gastropuls.pl/urzadzenia-do-hot-dogow). Czy wtedy bułka z parówką będzie zdrowsza? Wszystko zależy od ich jakości produktów, które użyjemy do ich wykonania. Jakkolwiek by nie było, hot dogi są smaczne i z apetytem zjadają je nie tylko dorośli, ale także dzieci. Z powodzeniem mogą być serwowane jako kolacja na ciepło, a jeśli dołożymy do tego jeszcze porcję warzyw, to na pewno nikt nie ucierpi na takim daniu, przynajmniej od czasu do czasu.

W czym przygotować hot dogi?

Jest kilka możliwości. Wybierzmy najbardziej wygodny dla nas sposób:

– gotujemy parówki w wodzie, a bułki ogrzewamy w piekarniku,

– podpiekamy parówki na patelni, a bułki również do piekarnika,

– parówkę grzejemy w wodzie, a bułkę na tosterze – niektóre mają taką praktyczną funkcję,

– bułki i parówki podgrzewamy równocześnie w maszynie do hot dogów.