Szynkowar – bardzo przydatne urządzenie w każdej kuchni

W dobie szybkiego życia oraz żywienia się wysoko przetworzonymi produktami coraz więcej osób pragnie jednak kupować żywność naturalną, lub wręcz samemu ją przygotowywać. Ludzie bardzo chętnie sami obecnie pieką chleb lub przygotowują dania na bazie owoców i warzyw pochodzących z własnego ogródka. Tak samo można robić w przypadku różnego rodzaju mięs i wędlin dzięki pomocy szynkowaru.

Szynkowar – fantastyczne urządzenie przydatne w każdej kuchni

szynkowar posiadający termometr firmy TescomaSzynkowar z termometrem służy przede wszystkim do parzenia szynek oraz innych mięs. Zazwyczaj ma owalny kształt i wykonany jest z metalu lub tworzywa sztucznego, które może mieć kontakt z żywnością i jest odporne na działanie wysokich temperatur. Dodatkowo warto również podkreślić, że większość szynkowarów jest przeznaczona do przygotowania 1 kg mięsa, jednak można zakupić na rynku również modele o nieco mniejszej pojemności. Zazwyczaj zamarynowane mięso umieszcza się wewnątrz urządzenia, a następnie dociska specjalną spiralą dzięki czemu wędlina będzie miała zbitą konsystencję i nie będzie się rozpadać po wyjęciu z szynkowaru.

Co można przygotować w szynkowarze?

W urządzeniu można przygotowywać nie tylko różnego rodzaju wędliny czy kiełbasy, ale również pasztety, szynki, mielonki, rolady lub golonki. Możliwości jest więc całkiem sporo, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanych specjałów, które smakują całej rodzinie wynagradza wszelkie trudy i poświęcony czas. Ponadto samemu przygotowując kolejne dania doskonale wiemy co jemy i czym żywi się nasza rodzina. Natomiast w przypadku wędlin i mięs zakupionych w sklepie nie mamy świadomości jakie związki chemiczne i ulepszacze smaku zostały dodane do konkretnego produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *