Tempura – przebój kuchni japońskiej

Chociaż tempura to dzisiaj jedno z koronnych dań kuchni japońskiej, jednak pochodzi z Portugalii, skąd przywędrowała wraz z jezuitami. Jej sposób przyrządzania i smak bardzo przypadł do gustu Japończykom, dlatego na stałe wprowadzili ją do swojego menu.

Co to jest tempura?

tempura to japońska panierkaTak na prawdę może to być każdy produkt spożywczy, który przyrządza się w jeden sposób. Otacza się delikatnym ciastem, które jest całą tajemnicą dobrej tempury, a następnie smaży się w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu całość jest chrupiąca i bardzo smaczna, a dla podkreślenia smaku tempurę – link, spożywa się z charakterystycznym sosem zwanym tentsuyu.

Z czego można zrobić tempurę?

Do przygotowania tempury można użyć właściwie każdego produktu, w zależności od gustu kulinarnego. Są to kawałki owoców, warzyw, mięs, ryb czy owoców morza. Każdy rodzaj doskonale nadaje się do przyrządzenia tej bardzo smacznej, aczkolwiek niezwykle prostej potrawy. Jedyną zasadą jest to, że nie może on rozmoczyć ciasta.

Gdzie można zjeść dobrą tempurę?

Z pewnością w dobrej japońskiej restauracji można delektować się tym świetnym daniem. Tym bardziej, że ta potrawa ma swoich mistrzów tak jak sushi.

Z powodzeniem tempurę przyrządzimy samodzielnie w domu. Może nie będzie ona idealna, ale każdy, nawet początkujący kucharz da sobie z tym radę. Najważniejsze jest przygotowanie dobrego ciasta, które powinno trochę przypominać ciasto naleśnikowe, ale być nieco bardziej gęste. Po dobraniu odpowiadających smakowo produktów i usmażeniu ich można cieszyć się prawdziwą japońską ucztą. Świetnym uzupełnieniem mogą być gotowe sosy, które bez problemu kupimy.