Termosy obiadowe – rozwiązanie dla dużych firm czy do użytku prywatnego?

Prowadząc rozważania na temat zastosowania termosów obiadowych można mieć w pierwszej chwili dwa zupełnie odmienne skojarzenia. Pierwszym z nich jest niewielki termos, w którym przechowuje się przygotowany wcześniej w domowym zaciszu posiłek. Z kolei innym skojarzeniem jest duży termos służący do przechowywania posiłków przygotowywanych przez firmy cateringowe.

Zastosowanie w gospodarstwie domowym

Niewielki termos do obiadu utrzymujący ciepło sprawdzi się z pewnością w sytuacji, gdy jeden z członków rodziny znajdzie się w szpitalu i będzie trzeba mu zanieść gorący posiłek. Jest to także najlepszy sposób na przetransportowanie jeszcze parującego posiłku na przykład na letni piknik pod miasto.

Na imprezy biznesowe

Duże termosy obiadowe są jednak najczęściej wykorzystywane przez firmy cateringowe. To właśnie w nich na uroczystościach różnego typu, takich jak wesela czy konferencje biznesowe podaje się gościom ciepłe posiłki. Ich najważniejszą zaletą jest to, że potrafią utrzymać wysoką temperaturę potraw nawet przez wiele godzin. Takie profesjonalne termosy to dosyć duży wydatek. Osoby, których nie stać na nowy sprzęt mogą spróbować poszukać używanych termosów na aukcjach internetowych.