Tłuczek do mięsa który powinien znaleźć się w kuchni

Rączka i kubik/walec to bez wątpienia najpopularniejszy tłuczek do mięsa, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Warto jednak wyraźnie zaznaczyć, że nie jest to jedyne rozwiązanie. W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywają praktyczne kastety do mięsa.

Wielofunkcyjny tłuczek kuchenny

Wielofunkcyjny młotek do mięsa to bardzo uniwersalne rozwiązanie. Tego typu akcesoria kuchenne, można wykorzystać nie tylko jako klasyczny tłuczek, ale również jako niezawodny siekacz do mięsa. Wielu kucharzy tego typu tłuczki wykorzystuje jako moździerz. Wielofunkcyjny tłuczek do mięsa doskonale sprawdzi się w niewielkich kuchniach, gdzie nie ma dużo miejsca do wykorzystania. Ciekawą propozycją może okazać się również specjalny młotek do mięsa w postaci stempla. Dzięki akcesoriom tego typu ubijanie mięsa jest bardzo proste i szybkie. Niestety stemple oferują wyłącznie jeden rodzaj wypustek.

Moda na drewniane tłuczki kuchenne

W Polsce jest duża moda na kuchnie urządzone w stylu skandynawskim, gdzie idealnie pasują drewniane tłuczki do mięsa. Pamiętać należy jednak o tym, że drewniane akcesoria kuchenne wymagają systematycznej konserwacji. Aby znacząco wydłużyć żywotność tłuczków kuchennych warto pielęgnować je za pomocą soku z cytryny, sody oczyszczonej i oliwy z oliwek.

Jak zabezpieczyć drewniane akcesoria kuchenne?

Aby zabezpieczyć drewniany tłuczek najlepiej skorzystać z pomocy oleju lnianego do drewna. Olej ten nie tylko zabezpieczy tłuczek, ale również podkreśli piękną strukturę drewna. Godny polecenia jest przede wszystkim surowy olej lniany, który powstaje poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu. Przy zakupie nowego tłuczka kuchennego warto postawić na oryginalne modele, które są już zabezpieczone lakierem. Bardzo ważne jest także to, aby tłuczek kuchenny dokładnie wyczyścić po każdym użyciu.

Back to Top