Ty też możesz zostać cukiernikiem

Coraz częściej zamiast sięgać do cukiernianych wypieków ze sklepów, cuda cukiernictwa powstają w naszych domach. Wynika to zarówno z różnego rodzaju alergii pokarmowych jak i z tego, że dużo z nas dba o to, co je, nie faszerując się sztucznymi składnikami, a nie mamy pewności, co jest używane w hurtowych cukierniach. Jednak przede wszystkim każdy i początkujący i profesjonalny cukiernik posiada odpowiedni sprzęt, dostosowany do swoich potraw, ale przede wszystkim swoich potrzeb.

Drewniany wałek tradycyjny

Wałek do ciasta wykonany z drewna jest najpopularniejszy. Do niego nasze ręce zazwyczaj są przyzwyczajone i nie ma z nim większych problemów. Schody zaczynają się wtedy, gdy ciasto zaczyna się lepić do wałka. Ze względu na to, że drewniany wałek do ciasta ze wzorem to jeden z najczęściej spotykanych atrybutów w naszych kuchniach powstało wiele sposobów, aby jednak ciasto pozostawało na swoim miejscu. Czy istnieją jednak wałki, które nie maja takiego problemu?

Wałek sylikonowy – magia kolorów i lekkości

Wałek wykonany z sylikonu niweluje wadę drewnianego – ciasto się do niego nie lepi, a poza tym jest lżejszy od swojego drewnianego odpowiednika. Dodatkowo można go znaleźć w najróżniejszych kolorach i można go swobodnie dobrać do swojej kuchni. Wady? Nie jest tradycyjnym wałkiem drewnianym.

silikonowy wałek

Wałek termiczny dla perfekcjonistów

Jest on przeznaczony dla osób, które dbają o każdy szczegół swoich wypieków. Można jego napełnić wodą i w zależności od jej temperatury można wałkować ciasto w odpowiedniej atmosferze. W końcu ciepłolubne ciasto drożdżowe, czy makaronowe ma inne wymagania niż ciasta kruche i francuskie. Warto zadbać o szczegóły przy swoich wypiekach, ponieważ to czasami właśnie one są przyczynami niepowodzeń, lub lekkich niedoskonałości w pieczeniu i gotowaniu.

Najważniejszą jednak kwestią jest to, aby znaleźć swój wałek i piec. Ale przede wszystkim mieć z tego ogromną radość i przekazywać ją ze swoimi wypiekami dalej.