Uprawa i suszenie ziół a pyszne potrawy

Dziś w każdej kuchni używane są różnorodne przyprawy oraz zioła. I nic w tym dziwnego, gdyż dodają one aromatycznego smaku i zapachu wielu pysznym potrawom. Wśród wielu powszechnie używanych przypraw można wymienić zioła prowansalskie – https://planteon.pl/przyprawy-swiata/mieszanki-przypraw/ziola-prowansalskie

Zioła prowansalskie – aromatyczna mieszanka wielu ziół

Zioła te są używane niemalże na całym świecie. Co ciekawe, mieszankę tych aromatycznych oraz wartościowych ziół można przygotować samodzielnie w domu. W tym celu trzeba wyhodować w ogrodzie lub doniczce kilka ziół takich jak: bazylia, cząber, oregano, majeranek, mięta pieprzowa, rozmaryn, szałwia oraz tymianek. Do oryginalnych, francuskich ziół prowansalskich dodaje się także lawendę, która jeszcze bardziej wzmacnia smak oraz w dosadny sposób podkreśla aromat.

Suszenie ziół prowansalskich

Gdy zioła są gotowe do zbioru należy je zebrać i przechowywać przez pewien czas w przewiewnym, suchym oraz zacienionym miejscu. Pomieszczenie to powinno być także ciepłe, ale temperatura nie powinna w nim być wyższa niż 40 st. C. Podczas suszenia warto od czasu do czasu zioła przemieszać, aby dobrze wyschły.

Po kilku dniach zioła należy skruszyć, a zdrewniałe części ziela wyrzucić. Później należy przygotowaną mieszankę trzeba umieścić w płóciennych woreczkach, i powiesić w przewiewnym miejscu. Na koniec nie pozostaje nic innego jak wsypać zioła do pojemników i ustawić w szafce kuchennej.

Zioła a przyrządzenie pysznych potraw

Z dodatkiem ziół prowansalskich można przyrządzić wiele pysznych oraz aromatycznych potraw. Są one świetnym dodatkiem do dań tłustych oraz ciężkostrawnych, bowiem poprawiają trawienie.

Wiele gospodyń przyprawia ziołami prowansalskimi twarogi, sosy ziołowe oraz dania mięsne. Doskonale nadają się także do potraw z grilla, różnorodnych farszy, dań z rybnych oraz zup i sałatek.