Zalety i wady ceramicznych patelni

Patelnia jest obecna w każdej kuchni. W sprzedaży można znaleźć różne wersje tego naczynia – od żeliwnych, poprzez teflonowe, aż po emaliowane i aluminiowe. Stosunkowo nową propozycją jest patelnia ceramiczna. Jakie są jej zalety i wady?

zdjęcie patelni z https://ostry-sklep.pl/patelnie-ceramiczne

Zalety 

Podstawowym argumentem, który przemawia za zakupem patelni ceramicznej jest jest stosunkowo niska cena – w porównaniu z innymi typami tych naczyń jest dość tania, ale tak samo funkcjonalna i odporna na działanie wysokich temperatur. Ponadto smażenie przy jej użyciu wymaga użycia niewielkiej ilości tłuszczu, a czasem w ogóle eliminuje konieczność jego stosowania. Patelnia wykonana z ceramiki charakteryzuje się także równomiernością nagrzewania, co z kolei ułatwia smażenie. Na funkcjonalność i łatwość w użyciu wpływa także lekkość jej konstrukcji.

Wady 

Niestety powłoka ceramiczna wykazuje niską odporność na zarysowania, co oznacza, że nie wolno czyścić jej za pomocą ostrych gąbek, jak również silnych detergentów. Samo smażenie wymaga użycia delikatnych przyborów kuchennych, takich jak silikonowe sztućce. Ceramiczne patelnie źle znoszą zmiany temperatur – nie można zalewać ich zimną wodą, gdy są mocno rozgrzane, ponieważ w ten sposób można uszkodzić naczynie.