Zdrowy obiad z patelni grillowej

Chociaż tłuszcz to niezbędny składnik naszej diety, odpowiadający za poprawny przebieg wielu procesów życiowych, spożywamy go zazwyczaj o wiele za dużo. Przyczynia się do tego między innymi smażenie w głębokim tłuszczu na tradycyjnej patelni. Warto zmienić ją na patelnię grillową, by przysłużyć się naszemu zdrowiu. Oto zdrowa i smaczna propozycja obiadu, przyrządzonego za pomocą tego narzędzia.

Pełnowartościowy posiłek

Wystarczy przygotować około 150 gramów mięsa, na przykład piersi z kurczaka. Wcześniej, na przykład poprzedniego dnia można je zamarynować w przyprawach i odrobinie oliwy. Do tego trzeba pokroić w plastry lub niewielkie kawałki takie warzywa jak papryka, cukinia, kabaczek, cebula, marchewka czy inne ulubione. Do smażenia warzyw, patelnia grillowa musi być posmarowana niewielką ilością oliwy. Można to zrobić za pomocą pędzelka. Warzywa również lekko oprószamy ziołami.

W ten sposób w mniej niż 15 minut mamy przyrządzony pełnowartościowy posiłek z małą ilością tłuszczu, zaś sporą dawką białką i witamin oraz mikroelementów. Dodatkiem do niego może być także kasza gryczana lub jaglana, ale z powodzeniem można się także obyć bez niej. Taki obiad na długo pozostawia uczucie sytości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *